1997 – 2017: Jindy malá říčka utrhla Brožovým část domu

Utržená část domu, vyplavené pole, odnesené uhlí, to jsou jen ty nejvážnější pohromy, které postihly rodinu Brožových ve Fulneku-Lukavci. Jindy klidná říčka posunula svoje řečiště a odnesla s jejich pozemku všechno, co mohla.

Roh domu strhla voda Brožovým z Lukavce. Neušetřila ani garáž. Té chyběla celá zadní stěna.
Roh domu strhla voda Brožovým z Lukavce. Neušetřila ani garáž. Té chyběla celá zadní stěna.

“Proběhly tady dvě vlny, lidé říkají, že to bylo, jak praskly dvě hráze rybníků v Leskovci. Uvalilo nám to roh domu a garáže a odneslo šedesát metráků uhlí, které jsme koupili za osm tisíc třista korun,” říká dvaasedmdesátiletá paní Brožová.

Na dvorku leží hezky umyté brambory. “No, to jsou naše z horní zahrady, připlavaly sem po vodě. Ale nejsou rané, takže je trochu brzo na sklizeň,” míní hospodyně.

Podotýká, že je navštívili zástupci fulnecké radnice s tím, že by měli přivézt kameny, které by zamezily dalšímu rozšiřování řečiště pod jejich dům. “Nános, který se udělal v původním korytě, chtějí vybagrovat a nové zasypat kameny,” dodává.

Voda jí vzala vše, na co dosáhla. “Naši mladí se šli projít kolem řeky. Nemůžou pořád pracovat. Šli se poohlédnout po železném žebři a po dvoukoláku, ktré nám voda odnesla, jestli ho neuvidí někde na břehu,” vysvětluje.

Lenka Císařová

(Zdroj: Týdeník okresu Nový Jičín, Region, 15. července 1997, číslo 28, ročník 6, cena 5,90 Kč (len))