Článek: Pátrání přineslo opravdu nečekané výsledky

Světový den turistiky, který připadl na sobotu, v Lukavci oslavili velmi příhodně, a to přejmenováním turistické trasy vedoucí z Fulneku do Hradce nad Moravicí po tamním rodákovi.

Kroky turistů z široka daleka zamířily v sobotu 27. září do Lukavce, místní části Fulneku. Letos na jaře totiž Klub českých turistů (KČT) uvedl do Síně slávy české turistiky zdejšího rodáka Bohumila Patera a u této příležitosti došlo k přejmenování modré turistické trasy vedoucí z Fulneku přes Lukavec do Hradce nad Moravicí na Cestu Bohumila Patera.

Slavnostní události se kromě turistů, jež do Lukavce přišli či přijeli na kole právě po modré značce, zúčastnili také místní občané a nechyběli ani členové rodiny Bohumila Patera, jenž se v obci narodil v roce 1898.

Významná osobnost

„Jsem moc ráda, že právě z našeho Lukavce pochází tak významná osobnost, jakou bezesporu Bohumil Pater byl. Zároveň bych ráda poděkovala všem, kteří se na uspořádání celé této významné akce podíleli,” řekla na úvod Jana Mocová, starostka Fulneku.

Jan Sládek, předseda historické sekce KČT, pak připomněl úsilí, které této výjimečné události předcházelo, a poté představil osobnost Bohumila Patera. „Jeho život byl naplněný turistikou. Byl to turista, lyžař, přední činovník klubu a jeho největší zásluhou bylo, že založil turistický časopis, jehož poslední čísla vyšla v roce 1941,” řekl Jan Sládek s tím, že v té době Pater velmi riskoval, protože mnozí jeho spolupracovníci skončili v koncentračních táborech. I on byl za války třikrát vězněn, přesto však nezatrpkl. Ještě v sedmdesátých letech totiž spolupracoval na vydání turistického sborníku. Bohumil Pater zemřel v Ostravě v roce 1982.

Pátrání po životních peripetiích Bohumila Patera nebylo jednoduché. „Náhodně se nám podařilo najít jeho vnučku, která žije na beskydské Morávce. Ta nám prozradila, že její maminka žije v domově důchodců ve Frýdlantě nad Ostravicí,” nastínil chvíle hledání Jan Sládek, jenž nelenil a Paterovu dceru tam navštívil. „Strávil jsem s ní nádherné chvíle a odcházel jsem obohacen. I díky ní se nám povedlo shromáždit tolik informací.”

Zachráněná pečeť

To však není vše. Při tom všem pátrání v archivech se podařilo odhalit starou zapomenutou pečeť obce Lukavec. „Zásluhou několika lidí byla zachráněná pečeť překreslena. Byla to sice opravdu mravenčí práce, ve kterou jsem já osobně ani nevěřil, ale oni to dokázali,” vyznal se dále Jan Sládek s tím, že pečeť tvoří listnatý strom, pod kterým ďobe drůbež.

Poté nastala chvíle, na kterou všichni dlouho čekali. Slavnostního odhalení nového informačního panelu se v sobotu ujala Ivana Sokolová, předsedkyně místního osadního výboru, a Mirek Karas, který je předsedou komise značení, jenž se podílel na změně značení této trasy. Centrum Lukavce nyní kromě panelu zdobí i nový rozcestník, a tak se na Cestu Bohumila Patera může vydat úplně každý.

Autor: Simona Mikšová

Zdroj: Novojičínský deník 1.10.2014

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *