1997 – 2017: Lukavec a okolí

Zhruba pět metrů silnice chybí po povodních před místní částí Lukavcem. Doprava do vesnice od Fulneka se řeší netradiční objížďkou přes stodolu. Lukavcem šla voda ve dvou vlnách, když praskly dvě hráze odkalovacích rybníků u velkochovu prasat v Leskovci.

posta
Lukavec – budova býv. obecního úřadu (pošta, knihovna)

Ve městě se rozlil v pondělí odpoledne Husí potok a zaplavil objekty blízko břehu.

Ve Vlkovicích dosahovala voda přes metr nad vozovku, řadu domů vyplavila, včetně kempu v Jerlochovicích, kde poškodila i silnici.

Zaplavené domy, zahrady a sržené mosty jsou ve Stachovicích, kde navíc voda podemlela silnici na Fulnek, která se z poloviny zřítila. Vodní živel znemožnil také telefonní spojení do Fulneku.

V Hladkých Životicích voda vyrcholila v pondělí, kdy bylo na pomoc nasazeno i vojenské obojživelné vozidlo. Zvláště spodní část obce je silně poškozena, když byly zatopeny až do půl metru takřka všechny domy.

V Bílovci byla nejvíce postižená část u Bílovky. Křižovatka státní silnice u Massagu v pondělí zůstala pod vodou, kterou projely jen náklaďáky. Z místních částí povodeň intenzivně dolehla na Starou Ves, kde  hladina dosáhla místy více než metru nad vozovkou a silný proud strhával ploty a další.

(Zdroj: Týdeník okresu Nový Jičín, Region, 15. července 1997, číslo 28, ročník 6, cena 5,90 Kč)